zondag 15 januari 2017

Voortuin reorganisatie

Voortuin winter 2011. Zeldzaam, de buxus
onder een sneeuwdeken.
En toen was ik het ineens helemaal beu - de voortuin - dat moet anders! Op eerste kerstdag tekende ik een nieuw ontwerp en de weken erna ging de spa in de grond, weg met die buxushaagjes. Dat ruimt lekker op. 

Was toch best leuk die buxusvakken en klinkerpaadjes? Dat kan inderdaad heel leuk zijn, ware het niet dat het tussen de struikjes en onder de stenen een walhalla is voor - daar is 'tie weer - heermoes. Volgers van dit blog weten dat dit onkruid in Hof van Jaantje welig tiert en dus ook in de voortuin. 
Winter 2016/2017. Dag dag, buxus!
Nu vragen buxushaagjes en klinkerpaadjes toch al behoorlijk veel onderhoud, met wortelonkruid ertussen is het een sisyfusarbeid: ben je klaar, kun je weer opnieuw beginnen.
Fase één is inmiddels bijna achter de rug ; op een paar struikjes na zijn de buxushaagjes eruit gespit. In de perkjes stond lavendel, ook die planten moesten het veld ruimen. In de cirkel stonden Abelia-struikjes en de stam van een prunusboompje dat al jaren geleden dood was gegaan. Ook dat ging eruit. In eerste instantie wilde ik de buxus, abelia en lavendel in het nieuwe ontwerp terug planten maar er zitten teveel onkruidwortels tussen, daar wil ik juist vanaf dus helaas, geen hergebruik. Alle takken gaan door de hakselaar en worden daarna gecomposteerd of als mulch gebruikt, de wortelkluiten worden afgevoerd. Voorlopig is Jaantje dus wel zoet met project voortuin. 

Buurman vroeg belangstellend wat de plannen waren. Alles eruit! En dan? Asfalteren!
Nee hoor grapje, maar "onderhoudsvriendelijk", is wel het kernwoord in het nieuwe plan.
Wat sfeerimpressies van onderhoudsvriendelijke voortuinen zoals we die op het internet kunnen vinden: 

A: de alleen-even-aanvegen-voortuin in stemmig antraciet.

B: de levensloopbestendige voortuin

C: de minimalistische voortuin met groen wat netjes op zijn plaats blijft.

Wordt het A, B of C of is er toch een plan D? Dat lees je in het volgende blog! 


1 opmerking:

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.