zondag 29 maart 2015

Code geel

Zware windstoten zijn niet best voor het tuinmeubilair...

"In Zeeland moet zondagmiddag- en avond rekening worden gehouden met zware windstoten tot ongeveer 100 km per uur. Het KNMI heeft voor de kustprovincies code geel afgekondigd. Dat staat voor gevaarlijk weer." 
Nou laat maar waaien buiten, ik zit lekker binnen bij de verwarming. Moest wel even naar buiten om de tuinstoelen en afdekzeil op te bergen. Gelukkig regent het niet meer, de tuin stond vanmorgen aardig blank. Nu was het wel hoog tijd dat het eens ging regenen, maar zoveel tegelijk hoeft nu ook weer niet. 
Verwaaide narcis, nog een week volhouden dan is het een echte paaslelie.
Afgezien van het weer, wordt het in Hof van Jaantje ook steeds meer code geel: steeds meer narcissen gaan bloeien en dat ziet er heel vrolijk uit. Vanaf mijn schrijfplek aan de eettafel kijk ik naar de bosjes kleine narcissen 'Tête-à-Tête' die mooi afsteken bij de diepblauwe hyacinten. Ook in de huiskamer is het code geel: met tulpen uit de winkel, narcissen en ranonkelstruik-takken (Kerria japonica 'Pleniflora') uit de tuin een voorjaarsschikking gemaakt.  


code geel in de huiskamer

Narcis 'Tête-à-Tête' met hyacint

De twee dubbele narcissen (rechts in het vaasje) komen elk jaar in de voortuin op, aan de rand van de buxushaag. Daar vallen ze dus bijna niet op, kunnen ze beter binnen op tafel staan. Ze staan apart in een vaasje omdat de tulpen niet tegen het slijm kunnen wat uit de narcisstelen komt. Wil je toch tulpen en narcissen in één boeket, dan moet je de narcissen een paar uur apart in water zetten en daarna pas bij de tulpen in een vaas met schoon water zetten. 
Die gele proppen op steel
zijn dus dubbele narcissen.






Kerria japonica 'Pleniflora', deze Latijnse naam leert ons dat de struik oorspronkelijk uit Japan komt - japonica - en gevulde bloemen heeft - pleniflora (ook wel pleniflorum). 

Inmiddels waait het niet meer zo heel hard en hebben de windstoten er mooi voor gezorgd dat de zon nog even zijn gezicht kon laten zien. Kwart voor acht en nog zon, zomertijd is ingegaan! We sluiten de maand maart af met een paar fikse maartse buien maar we hebben ook prachtige lentedagen gehad. Wat zal aprilletje zoet voor ons in petto hebben? 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.