zaterdag 20 september 2014

Laag bij de grond

wat is potgrond eigenlijk?

opgegroeid in foute grond
Per jaar gaan er bij mij zo'n 5 grote zakken potgrond doorheen: om de potten op het terras te vullen, voorzaaien van planten, verspenen, oppotten van stekjes...Alles gewoon in goedkope, universele potgrond. Toen zag ik een aflevering van de Keuringsdienst van waarde, wat is potgrond eigenlijk en waar komt het vandaan? En dan schrik je je rot want wat is het geval, potgrond is voornamelijk veen met wat toevoegingen als zand en mest. Deze veengrond hebben we in Nederland nog wel, maar in beschermde natuurgebieden. Dus halen we het uit het buitenland en dan voornamelijk uit Estland. Nederland is hier de grootste afnemer, eenderde van het Estse veen is voor de Nederlandse plantenbak. Hier beschermen we de natuur en daar laten we het afgraven, dat is al geen fijn idee maar het afgraven van veen heeft ook nog eens enorm negatieve gevolgen voor het klimaat.
Veen ontstaat heel langzaam, zo'n 1000 jaar vertering van planten waarbij CO2 opgeslagen wordt in de plantenresten. Bij het afgraven van veen komt dit CO2 weer vrij. In de uitzending wordt het afgegraven veengebied 'Een schoorsteen van broeikasgas' genoemd. En er wordt gesteld dat het net zo ernstig of erger is dan het kappen van regenwoud. Daar sta je niet bij stil als je je balkonbak met geraniums vult! 


wat nu?

In de aflevering van de Keuringsdienst werden geen alternatieven gegeven, jammer. Het enige wat genoemd werd, is biologische potgrond maar daar zit ook nog veen in. Op hun site staat wel een manier om zelf potgrond te maken: potgrondrecept
Door googelen kwam ik er achter dat kokosgrond een goed alternatief is, potgrond gemaakt van kokosgruis een restmateriaal wat overblijft na het verwerken van kokosnoten. Het is in de handel in de vorm van geperste blokken en gewoon in zakken net als potgrond. Als je het spul via internet wil bestellen kom je veelal bij handelaren die materialen voor wietkweek leveren! Tuincentra in de buurt konden me echter ook aan kokosgrond helpen. De geperste blokken* zijn heel handig als je (even) geen auto ter beschikking hebt maar in verhouding wel duurder dan de zakken van 40l*. 
Kokosgrond is sowieso veel duurder dan gewone veen-potgrond, maar ja, dat zijn we wel gewend van milieuvriendelijke alternatieven. Ik kan nu in ieder geval met een schoon geweten én schone handen potten vullen. 

Klaar voor de start
kokosblok 

zo is het verpakt, de zak moet je openknippen


ongeveer 3 l water toevoegen
en dan wachten...

het blok volgezogen met water
de grond is nu klaar voor gebruik

deze viooltjes groeien op
in schone grond
*Groenrijk:Pokon kokos potgrond compact 10 l: € 2.99
Ecostyle cocopeat 40 l : 7.99

*Intratuin 
eigen merk kokospotgrond 40 l : € 6.99





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.