vrijdag 3 januari 2014

De erfenis

Gisteren onverwacht een mooie, zonnige middag, zonder vooropgezet plan met m'n mandje gereedschap de tuin in gestapt, gewoon lekker buiten bezig zijn. Eerste stop: de klimroos tegen het muurtje. Snoeien en opbinden. In dat hoekje staat nog een rode roos, beetje vaag geval want is het nu een struik of een klimroos? Ze stond er al toen we het huis kochten. Elk jaar komen er 3 of 4 lange takken aan met een paar rozen. Ach... laat maar even staan en dus ook deze even gesnoeid. Zo verder het pad af met hier en daar wat knippen, tot ik bij de pergola kwam en zag dat er weer een dwarsbalkje afgewaaid was. Eén van de palen bleek doorgerot, dan het hele ding er maar uit. 

Die pergola is een erfenis van de vorige bewoners: over het pad staan 3 poortjes die steeds iets smaller worden. Het voegt niet echt wat toe aan de tuin, aan de ene kant staan de palen naast de coniferenhaag, de grond eronder is kurkdroog dus daar wil geen klimplant groeien. Aan de andere kant staat bij paal 1 een rode kamperfoelie die niet echt wil groeien, bij paal 2 een trompetklimmer waarvan ik al jaren hoop dat 'ie het nu echt eens goed gaat doen en bij paal 3 een iele paarse Clematis en een Clematis montana die in het voorjaar een mooie roze wolk geeft maar verder ook maar lui over het hout hangt. 

En nu stond poortje 3 dus met knikkende knieën naast de heg te wiebelen. Het was een makkie om het geval neer te halen, paar tikjes met een hamer en daar viel het al uit elkaar. Wel mooie korstmossen op de balkjes. De Clematissen toch nog een ander plekje in de tuin gegeven, wie weet willen ze nog verder groeien en bloeien. Dan volgde nog de uitdaging om de metalen pin waarmee de ene paal in de grond stond eruit te spitten. Dat kostte wel enige zweetdruppeltjes maar uiteindelijk was de rotte kies getrokken en gooide ik tevreden het gat weer dicht. Vond het wat gevaarlijk om zo'n scherp en verroest metalen geval in de grond te laten zitten. 

dwarsbalkjes met korstmos
Ik denk dat ik de andere poortjes er ook nog uit ga halen, was toch al van plan om de border waar ze staan te gaan veranderen. Maar waarom zijn er ooit drie poortjes over het pad geplaatst? Vandaag het oorspronkelijke tuinontwerp er eens bij gepakt (van de vorige bewoners gekregen, echt leuk om te zien) en daarop staan niet drie maar vijf poortjes achter elkaar getekend, afwisselend begroeid met Clematissen en rozen. Aan de ene kant de haag, aan de andere kant een grindpaadje wat aan een rond grasveld grenst. Ieder poortje iets langer zodat ze de ronde vorm volgen. 
Het grindpad is niet meer, het ronde grasveld heb ik omgespit want ik vond één grasveld meer dan genoeg. Hierdoor stonden de overgebleven pergolapoortjes wat verloren in de tuin. Tijd om nieuwe plannen te maken! 


Het oorspronkelijke tuinontwerp.


Winter 2006-2007, plannen maken voor de tuin.

En dan... de spa er in! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk te weten wat je van mijn blog vindt, schrijf gerust een berichtje.